Op uitstap: naar de Lotus Pond in Kaohsiung

Hallo!

We zijn terug van weggeweest na vijf weken familiebezoek in Taiwan! Ondertussen zagen we het hele eiland (bijna twee keer) en kunnen we jullie veel nieuwe avonturen laten zien!

Een van de highlights waren de Dragon & Tiger Pagodas bij de Lotus Pond (ook wel Lianchihta genoemd) in Kaohsiung. Deze stad ligt aan de westkust in het zuiden van het eiland. We vonden het zo leuk, dat we er al drie keer langsgingen!

Lotus Pond (蓮池潭) (1951)

De Lotus Pond werd kunstmatig aangelegd en is zeer populair bij toeristen om zijn kleurrijke pagodas, de vele tempels en paviljoentjes. Zoals de naam Lotus Pond verklapt is het ook bekend om de lotusbloemen op het meer 🌸 Tijdens ons eerste bezoek stonden ze nog niet in bloei, maar op onze laatste stops waren hier en daar al mooie roze bloemen te zien!

Bezoeken kan eenvoudig met een Uber of taxi vanuit de stad of van aan het station. Heb je wat meer tijd, dan kan je wandelen vanaf het HSR-station, het High Speed Rail station. Dit is te vergelijken met een Frans TGV-station.

Wat zijn nu de hoogtepunten rond dit meer, en wat moet je zeker gezien hebben? Verwacht je aan mooie kleuren, prachtige architectuur en een stiekem pretparkgevoel!

Dragon and Tiger Pagodas (龍虎塔) (1976)

Dit vormt meestal een eerste stop bij een bezoek aan de Lotus Pond. Engels spreken doen ze niet in een taxi in Taiwan, maar gelukkig is een foto een soort universele taal. Ga je met de taxi, dan toon je de foto van deze pagodas en je komt gegarandeerd aan de juiste kant aan. 🚕 Je ziet ze al vanaf de weg staan en meestal kan je ook afgaan op de drukte rondom deze pareltjes.

Starten doe je vanop de zig-zag brug over het water. Elke pagoda heeft zijn eigen dier, de ene een draak en de andere een tijger. Om binnen te gaan moet je in de bek van de draak stappen. Daarna kan je de zeven verdiepingen naar boven wandelen in zowel de eerste als tweede pagoda. (Een aanrader trouwens, mooi uitzicht gegarandeerd! 📸)

Verlaat je de torentjes, dan moet je door de bek van de tijger terug naar buiten. 🐅 Door deze weg te volgen zou je trouwens van je ongeluk af moeten zijn en werd je je geluk versterkt dankzij de draak!

Kleine sidenote rond deze dieren: de tijger en de draak zijn beide zodiac signs in de Chinese cultuur. Er wordt geloofd dat mensen die geboren zijn in het jaar van de draak, meer geluk hebben dan anderen. 🐉

De draak heeft veel controle over water. Het kan regen en overstromingen tegenhouden en staat voor kracht, positieve macht en geluk. 🐲
De tijger wordt in de Chinese cultuur aanzien als de koning van het dierenrijk (unlike onze Lion King). Het dier staat voor dapperheid, rechtvaardigheid en harmonie. 🐯

Ook de details in de pagoda’s zijn heel mooi! Overal zie je prachtige muurschilderingen en kleurrijke decoratie 🎏

Spring & Autumn Pavilions (1953) (春秋閣)

Iets verder staan twee paviljoentjes met een (opnieuw) grote, kleurrijke draak tussen. Dit zijn de Spring & Autumn Pavilions. Ze werden gebouwd in de antieke bouwstijl en kregen de vorm van achthoeken. Ze zijn beide vier verdiepingen hoog en ook hier is het symbool van de draak belangrijk. Je kan er ook niet echt naast kijken hé? 🤷🏼‍♀️

Spring & Autumn Pavilions

Die draak staat daar natuurlijk niet zomaar. De legende erachter is er eentje van de godin Guanyin. Op de draak zie je haar in een wit gewaad staan. Ze zou zo boven de wolken verschenen zijn voor haar volgelingen.

Hen gaf ze de opdracht om haar tussen deze twee paviljoenen af te beelden zoals ze daar verschenen is. Op de draak dus. En zo staat daar nu een gigantische draak waar je opnieuw door kan wandelen. Helaas was ze telkens gesloten als wij aankwamen. We zullen dus nog een vierde keer moeten terugkeren!

Five Mile Pavilion (五里亭)

Achter de Spring & Autumn Pavilions lig het Five Mile Pavilion. Ze worden verbonden via een lange brug over de Lotus Pond. De brug is de perfecte plaats om naar de lotusbloemen te kijken. Ze zijn werkelijk gigantisch en je kan ze van daaruit perfect van dichtbij bekijken! 🌸

Five Mile Pavilion

Niet alleen de brug er naartoe is vrolijk en kleurrijk, het paviljoentje zelf ook! Heel groot is het niet, maar vooral de afwerking en de trap trekken de meeste aandacht.

Pei Chi Pavilion (北極亭)

Het Pei Chi Paviljoen mag opvallend genoemd worden. Pei Chi betekent in het Chinees ‘Noordpool’. Het Pei Chi Paviljoen eert dus de god van de Noordpool Xuan Wu.

Eren hebben ze hier serieus opgenomen. Er werd een gigantisch standbeeld gebouwd die God Xuan Wu afbeeldt met een enorm zwaard, het Seven-Star sword.

Het monument zelf is 72 meter hoog, het zwaard dat hij vasthoudt is 38,5 meter. (Die 72 meter zal wel met voetstuk en al inbegrepen zijn, denk ik 📏 ) Ooit was het het grootste standbeeld op water, maar ondertussen werd het ingehaald door dat van Peter de Grote in Moskou, hij is nu de grootste. (hebjem?😉)

Om tot bij het standbeeld van Xuan Wu te komen moetje opnieuw over een lange brug waar links en rechts beelden staan van andere Taoistische Goden.

Op het einde van de brug staan opnieuw twee paviljoentjes die je gerust een kleine zoo mag noemen. Er staat een draaimolen voor kindjes en beneden, in en rond het water, zitten tal van kippen, hanen, ganzen, eenden en andere watervogels die weten dat daar eten te vinden is. Over de andere diertjes die daar op af komen moet ik jullie waarschijnlijk niks vertellen… 🐭

Nog een leuk detail: in Taiwan (en bij uitbreiding een groot deel van Azië) zijn ze gek op karaoke. Hier beter bekend als KTV 🎙
Aan het begin van de brug is een soort KTV café onder een tent waar gezellig met z’n alle karakoke gezongen wordt. Iets wat wij (ik denk dat ik voor velen spreek) helemaal niet zouden durven.

De KTV tent waar ambiance verzekerd is!

Het is geweldig om te zien (en eigenlijk ook om te horen) hoe iedereen er zo’n plezier in heeft. De stemmen worden énorm vervormd en krijgen een soort galm mee wat het heel fout doet klinken. En ook al begrijp je er niks van, het is gewoon leuk om te zien. Er wordt gedanst, geklapt en vol overgave gesupporterd.

Chi Ming Palace (啟明堂)

Er zijn tientallen tempels te vinden rond de Lotus Pond in Kaohsiung. Ik koos er deze uit omdat de architectuur en het interieur me echt bijgebleven is.

Chi Ming Palace

De tempel wordt nog steeds druk bezocht door locals. Om een foto te kunnen nemen zonder mensen op de trap zoals hierboven, heb ik even moeten wachten 😅 De tempel ‘promoot’ de leer van Confucius, deze is heel populair in Oost-Aziatische landen.

De tempel zoals ze er nu staat, werd heropgebouwd in 1973. Er zijn drie verdiepingen en binnenin werd alles afgewerkt met gouden details wat de bouwstijl echt groots en krachtig maakt. Klik gerust eens op de fotootjes hieronder om de details te zien.

Een hele boterham hé, die Lotus Pond, maar het is er echt de moeite! Er valt natuurlijk nog veel meer te ontdekken in Kaohsiung zelf en ook rond de Lotus Pond. Wij bezochten alles er altijd rond zonsondergang ‘voor het mooie licht’. (Alles voor de foto’s, you know 🤷🏼‍♀️) De ene dag hadden we er al meer geluk mee dan de andere, maar volgens mij kan je er makkelijk een hele dag vertoeven!

Tot de volgende en de groetjes héee!

3 gedachten over “Op uitstap: naar de Lotus Pond in Kaohsiung”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: