Op roadtrip door Nieuw-Zeeland

Hallo! 

“Naar Nieuw-Zeeland vliegen vanuit Hong Kong, dat zal een uurtje of vijf – zes zijn zeker?” Amai wat waren wij fout! De heenvlucht naar Auckland was goed voor een goede 11u30 vliegtijd. Het terugkeren vanuit Christchurch duurde nog iets langer. (Ter vergelijking: dit is ongeveer even lang als vliegen van Amsterdam naar Taipei.) Daarna stond ons nog een korte vlucht van Hong Kong naar Taipei te wachten, maar na een klein uurtje was die ook achter de rug.

Uiteindelijk ben je ongeveer 24 uur onderweg, wat ik op voorhand eigenlijk niet verwacht had. Dezelfde reis vanuit België maken zou ik niet onmiddellijk zien zitten. Een tussenstop om op adem te komen in Hong Kong bijvoorbeeld zou in dat geval een welkom geschenkje zijn! (of in Taiwan!)

Nieuw-Zeeland, wat doe je daar eigenlijk? 

Ik moet toegeven dat ik bijna nooit gedacht had aan Nieuw-Zeeland tot Michiel dit als optie aangaf voor een vakantie. “We zitten nu al halfweg, dus waarom niet?” Achteraf gezien een geweldig idee! 

Nieuw-Zeeland bezoek je vooral voor de natuur. Het bestaat uit twee grote eilanden, het Noordereiland en het Zuidereiland. Helemaal in het zuiden kan je ook nog Steward Island bezoeken. Meestal wordt aangeraden om je reis zo te splitsen dat je 1/3 van de tijd op het noordelijke eiland bent en de andere tijd in het zuiden. Wij hadden drie weken dus de verdeling was makkelijk gemaakt. 

Een auto of campervan is de makkelijkste en meest gebruikte manier om te reizen. Slapen in een tentje, in je campervan, in een Airbnb of gewoon op hotel: aan keuze en aanbod zeker geen gebrek. Wij deden de trip met een huurwagen en overnachtten in Airbnb’s. Deze boekten we altijd hoogstens de avond op voorhand of de ochtend van de overnachting zelf. Zo hadden we ook de vrijheid om onze route wat aan te passen naar onze eigen zin.

Het voordeel voor ons was dat we er nog net niet in het hoogseizoen waren. Momenteel is het nog lente, maar tijdens de zomer kan het handig zijn om op voorhand wat accomodatie of enkele uitstappen vast te leggen. 

Noord en Zuid

Het Noordereiland is het kleinste van de twee. Het is ook veel dichter bevolkt. Vooral in de regio rond Auckland wonen de meeste mensen. Helemaal in het zuiden van het Noordereiland ligt de hoofdstad van Nieuw-Zeeland: Wellington. 

Dit is ook het meer tropische eiland van de twee. Je vindt er thermal hot springs, dolfijnen, vulkanische gebieden, prachtige kuststroken, het Hobbitdorp, enkele besneeuwde bergtoppen, de meest groene grasvelden en uitgestrekte wijngaarden. 

De Forgotten World Highway op het Noordereiland 

Het Zuidereiland is groter en veel meer uitgestrekt. Er wonen heel wat minder mensen en je kan makkelijk een heel eind rijden zonder andere auto’s tegen te komen. Steden die je er hier kan bijnemen zijn Christchurch (de grootste van dit eiland), Greymouth (een stad aan de Oostkust), Queenstown (met een prachtig meer omringd door bergen) en Dunedin (aan de Westkust). 

De natuur op het zuidelijke eiland was voor ons nog meer overweldigend. Je kan er op gletstjers wandelen, tussen groene fjorden varen, wegdromen op goudkleurige stranden, azuurblauwe meren ontdekken, tussen en op besneeuwde bergketens wandelen, walvissen spotten en zelfs tussen wilde zeehonden wandelen. Op verschillende plaatsen leven ook kolonies pinguins en albatrossen die je allemaal zelf kan gaan zoeken. 

Castle Hill op het Zuidereiland. Kan je mij vinden? 

Over het algemeen zijn de steden niet te vergelijken met andere wereldsteden. In Nieuw-Zeeland zijn ze veel kleiner wat hen soms ook gezellig maakt. Natuurlijk bezoek je het land niet specifiek voor de steden dus zijn ze vaak een soort afwisseling op je trip. 

7606 km links rijden

Keuzes maken is iets waar je in Nieuw-Zeeland niet om heen kunt. In enkele weken kan je heel wat zien, maar je kan er gerust enkele maanden spenderen en nog niet rond zijn. Om alles een beetje te plannen stippelde ik een route uit met een schatting van hoe lang we over alles zouden doen.

Starten deden we in Auckland, op het Noordereiland. De oversteek met de ferry maakten we 6 dagen later en daarna verbleven we twee weken op het Zuidereiland om vanuit Christchurch opnieuw te vertrekken.

Ruw uitgestippeld zag de route er zo uit:

Route

Een verschil was bijvoorbeeld het links rijden. Zowel in België als Taiwan rijden auto’s rechts, maar na enkele kilometers wat het ‘vreemde’ er al af.  Zoals het hoort bij een roadtrip hielden we de kilometerstand van de auto regelmatig bij zodat we een idee hadden van onze afgelegde afstand. 

Het meest hardnekkige om te leren (maar vooral het meest grappige) was de flêche van de auto. De ruitenwissers en flêches zitten omgekeerd, dus veel auto’s moesten maar afleiden via onze ruitenwissers dat we links of rechts wilden afdraaien, oeps! (Met alle hilarische momenten tot gevolg, de binnenpretjes komen nog naar boven!) 

We probeerden onze reis op een leuke manier samen te vatten, maar ook de uitgebreide verhalen zullen hier binnenkort zeker op verschijnen! 

De groetjes! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: