On top of the world! Of toch bijna: de Taipei 101

Hallo!

Wie aan Taipei denkt, denkt waarschijnlijk ook aan die ene hoge toren die hier te vinden is. Hoe heette die ook alweer? Juist ja, de Taipei 101! Stel nu dat je er niet aan moest denken, dan ben ik hier om daar verandering in te brengen. Ik bezocht hem deze week voor de eerste keer, dus sit back and relax, want ik zal je wat meer vertellen over dit icoon.

Eerst en vooral de naam: in Taiwan zijn ze goed in namen geven aan plaatsen en gebouwen. Soms heb je de nodige fantasie nodig om het te zien, maar hier is het heel makkelijk.

Taipei: de toren staat in Taipei
101: de toren heeft 101 verdiepingen (goed voor 508 meter!)🔝

Ik zei het, logisch hé! 💁🏼‍♀️

IMG_7010
Serieus buildingske hé?

In 1999 startte de bouw en op oudejaarsavond 2014 werd het gebouw plechtig geopend met een enorme vuurwerkshow. Dit is ondertussen trouwens een traditie, want elk jaar wordt er vanaf dit gebouw afgeteld naar het nieuwe jaar met het bijhorende vuurwerk! 🎇🎆 Aangezien wij hier het nieuwe jaar zullen vieren, kijk ik er al naar uit!

Bovenaan de 101 kan je vanop twee observatory decks een prachtig zicht krijgen over de stad. Helaas hing er die dag enorm veel smog boven de stad. Ik dacht dat het zicht super zou zijn want er was bijna geen wolkje aan de lucht, maar eenmaal boven bleek het een totaal andere situatie. Het ‘outdoor deck’ was afgesloten in drie richtingen door de vele wind, maar dat kon ik wel snappen. Je kon de harde wind echt goed voelen daar boven!

Hieronder de foto’s (met heel veel smog 😣) in volgorde van noord, oost, zuid en west.

Wat deze toren extra speciaal maakt, is een staaltje prachtig ingenieurswerk. Taiwan ligt op de grens van twee tectonische platen waardoor er regelmatig kleine (en helaas ook grotere) aardbevingen voorkomen. Plus, sinds ik hier ben kregen we al vier tyfoonwarnings. We hadden telkens het geluk dat ze afbogen, maar helaas kregen de Filipijnen en Japan het wel al zwaar te verduren. Je ziet, allemaal elementen die het niet ideaal maken voor zo’n hoog gebouw.

Om al deze risico’s in te perken hangt boven in het gebouw, van verdieping 92 tot 87 een gigantische ‘damper’. Dit is een bol gemaakt van staal die zo’n 660 ton weegt en een diameter van 5,5 meter heeft. In geval van een aardbeving zal deze bol in de tegengestelde richting bewegen om de bewegingsenergie van het gebouw over te nemen.

DSC_4496.jpg
De damper gezien van op de 89e verdieping, de mensen op de foto lijken heel klein hé?

In augustus 2015 bewoog de bol zo’n 100 cm door de tyfoon Souledor. Ik kan het me maar moeilijk inbeelden als ik al deze stalen kabels zie, dus het moet écht de moeite geweest zijn!

DSC_4600.jpg
Bij het verlaten van het gebouw kan je nog eens naast de damper lopen, echt gigantisch!

Er zit ook heel wat symboliek achter dit gebouw verscholen. Dit heeft vooral met cijfers en de Chinese cultuur te maken.

101 verdiepingen: 100 staat voor perfectie, door voor 101 te gaan tonen ze dat ze een stap verder dan perfectie gaan.
4 brengt ongeluk: zoals bij ons soms verdieping of kamer 13 wordt overgeslagen, doen ze dat hier met verdieping 44. In plaats daarvan zorgden ze voor N° 42, 42A, 43 en 45.
8 is een geluksgetal: het gebouw werd daardoor ontworpen uit 8 modules met elk 8 verdiepingen. De vorm van die modules zijn padoga’s, wat uit de Chinese cultuur voortkomt.

DSC_4395.jpg
Kan je de 8 modules zien?

Enkele leuke wist-je-datjes over deze klepper:

Op verdieping 101 zit een secret VIP-club: de Summit 101. Een beetje zoals verdieping 103 van het Empire State Building, waar celebrities een exclusief clubje hebben. Online staat beschreven dat in Taipei niet alleen celebs maar ook de gewone mensen hier toegang tot de VIP-club kunnen krijgen. Het enige wat je moet doen is 1 miljoen NTD (= +- 30.000 euro) uitgeven in de shopping mall van de Taipei 101. Zie je, piece of cake voor de gewone mensen! 🤦🏼‍♀️

Speaking of secrets! Iets wat ik pas ontdekt heb, is dat er een verborgen Starbucks op verdieping 35 zou zitten. Om naar de top van de 101 te gaan moet je 600 NTD neerleggen, dat is ongeveer 17 euro. In de Starbucks moet je maar 200 NTD spenderen voor een koffietje met een view. Je mag er maximaal 90 minuten blijven en het spreekt voor zich dat de zitjes aan de ramen het meest gegeerd zijn. Je zou een afspraak moeten maken om binnen te kunnen en dan komt een medewerker je ophalen in de hall van de 101. Dit moet ik nog eens uitzoeken, maar het lijkt me wel grappig om eens te doen!

Tot 2007 was de Taipei 101 met zijn 508 meter het hoogste gebouw ter wereld. De Burj Khalifa heeft hem wel ruim ingehaald nu.

DSC_4466.jpg
Er zijn in de stad heel veel originele plaatsen om de 101 te fotograferen. Dit straatje werd enorm beroemd door een scène uit een film in  het restaurantje op de hoek.

Weet je niet welke dag het is? Kijk dan ’s avonds gewoon naar de 101! (Echt waar, je ziet hem bijna van op elk punt in de stad staan). Elke avond licht de top op in een ander kleur, de volgorde van de regenboog. Starten doen we op maandag in het rood. Daarna volgt oranje op dinsdag. Woensdag kleurt geel en donderdag dan weer groen. Vrijdag kreeg het kleur blauw en zaterdag is een violet-dag. Zondag tot slot is een paarse dag. 🌈

DSC_1659-2
Op welke dag werd deze foto genomen? 🌈

Als laatste: in het gebouw zaten ooit de snelste liften ter wereld. Deze eer is nu weggelegd voor de Shanghai Tower in China. In de 101 bereik je in 37 seconden je het observatory deck op de 89e verdieping. Omgerekend heeft de lift een snelheid van 60,6 km/ uur. Gelukkig werd een technologie ingebouwd om ‘klakkende’ oren te vermijden. Oja, in het gebouw zouden 61 liften zijn. Onmogelijk voor ons om ze allemaal te vinden, maar wel een leuk weetje!

Hebben jullie al zin om langs te komen en deze landmark te bekijken? 😃

De groetjes!

handtekening

2 gedachten over “On top of the world! Of toch bijna: de Taipei 101”

  1. Ja, ik kom🙋🏼‍♀️! Geen probleem mee😊
    En ik assisteer met alle plezier bij een volgende ontdekking in Taiwan.
    Bedankt voor alle weetjes over de 101🏗🎆🌈

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: