Met de auto door Taipei

Hallo!

In een eerder bericht vermeldde ik al dat autorijden in Taipei een hels avontuur was! Ondertussen hebben we al wat meer kilometers op de teller, dus kan ik er al wat meer over vertellen! Sidenote: ikzelf heb hier nog niet met de auto gereden. Tijdens onze eerste rit ben ik misschien een paar keer gestorven, diep vanbinnen zo. Ik wacht met veel plezier een beetje af om te zien hoe het verder verloopt.

Eigenlijk kan je het kort samenvatten in deze drie hoofdregels:

  1. Toeter. Altijd. Overal. Het lost alles op. 📣
  2. Als bestuurders denken dat wat zij graag willen mogelijk is, dan lukt het hen ook.* “Kan ik nog drie rijvakken naar rechts opschuiven over een afstand van 10 meter? Zeker en vast!” 🤦🏼‍♀️
    * Zonder daarbij te denken aan de andere chauffeurs rondom hen.
  3. Taxi’s mogen alles. Een extra rijvak creëren? Een straat inrijden om te kunnen keren, maar gewoon voor de eerste auto aan het rood licht gaan staan? Geen probleem, een taxichauffeur doet het allemaal! 🚕

Als je met deze drie regels rekening houdt, dan is autorijden hier eigenlijk wel te doen. Je moet ogen op je rug hebben en rijden met het idee dat de chauffeurs rondom je, niét met de auto kunnen rijden. Denk daarbij ook aan de brommers, hun snelheid ligt een pak hoger en op kruispunten durven ze de wagens nogal eens sandwichen.

Als ik alles hierboven herlees, klinkt het misschien allemaal heel erg… Maar de eerste rit was voor mij de zotste, misschien is mijn beeld hierdoor een beetje vertekend. Eenmaal je rekening houdt met het bovenstaande, valt alles wel te relativeren.

IMG_5755 2
Hier loopt een rijvak tussen de pylonen van de drie bruggen boven de weg.

Alle wagens waar wij gebruik van mogen maken, hebben gelukkig een automatische versnelling. De chauffeur heeft zo al één iets minder om bij na te denken. Verder moet elke wagen hier ook verplicht een dashcam hebben. Dit wordt opgelegd door de verzekeraar in geval van ongelukken. Je ziet deze beelden dan vaak opduiken in nieuwsuitzendingen waarbij het filmpje zeven keer na elkaar afgespeeld wordt met nog wat extra slowmotions er bovenop.

Op de meeste wegen is het gokken hoe snel je nu mag rijden. Na wat zoekwerk naar de beste GPS-app besloten we dat Waze ons nog het beste kon helpen. De ene las de wegen voor in het Chinees. (En daar heb je nu echt eens niéts aan) De andere splitste de rijvakken niet genoeg op waardoor je niet wist of je nu op de eerste of vijfde rijstrook moest zijn. Of erger nog, moest je misschien op de rijstrook boven je, onder je of toch gewoon op de weg op de begane grond zijn? Niemand die het kon raden, al was het gokwerk soms ook gewoon grappig. “Zouden we juist zijn? Ja? Ja! Oh, dju, neen, het was toch die hier onder…” Met Waze konden we een paar compromissen sluiten. Maar belangrijkst, je ziet de toegelaten snelheid staan. De boetes blijken hier behoorlijk hoog te liggen.

DSC_2042
Over een rood licht meer of minder zitten ze hier niet in. 120 seconden rood licht? Meer de regel dan uitzondering. Op deze foto alleen al zie je drie rode lichten blinken 🚥

Wat je hier ook vaak hebt is een brede laan met bijvoorbeeld vier keer drie rijvakken die gegroepeerd worden door een berm met bomen. De helft in de ene richting, de andere in de tegenrichting. De uiterste rijstroken zijn dus bedoeld voor de bestuurders die binnenkort rechts moeten afslaan.
Op de rijstroken in het midden kan je enkel rechtdoor rijden of invoegen om later rechts af te slaan. Je moet dus op tijd weten aan welke lichten je moet wisselen om op een van de buitenste rijstroken te geraken. Klinkt allemaal vrij ingewikkeld hé? Hieronder een schetsje om het (hopelijk) iets duidelijker te maken:

Wegen_In_Taipei 3

Nog iets grappig wat we on the go ontdekten: rechts inhalen. We wisten niet of het mocht of niet, maar iedereen deed het gewoon. Dit gebeurt vooral op de freeway, de snelwegen die via bruggen die boven de stad lopen. Deze bestaan meestal uit drie rijvakken of meer waarop je ook sneller mag rijden dan op de gewone weg.

IMG_5748
Een blik op een rustige freeway die boven de stad loopt.

Na enkele avonturen besloot ik er de verkeersregels eens bij te nemen. Niemand waarmee ik al gesproken had, kende er al veel van. Ik was dus benieuwd wat ik zou vinden. Hieronder een samenvatting van de basic Taiwanese verkeersregels:

In het algemeen zijn de voorschriften hier hetzelfde als in andere landen. Al las ik telkens dat de meeste locals hier niet echt rekening mee houden en gewoon gáán.
Rechts rijden is de boodschap en de snelheidslimiet binnen de stadskern ligt op 50km/uur. (Maar volgens wat ik hier al gezien heb geldt dit niet voor brommers 🙄)
De veiligheidsgordel is verplicht voor iedereen en alle mensen op een brommer moeten een helm dragen. Verder is er een alcohollimiet en zijn er boetes voor te snel rijden. Allemaal zaken die wij dus ook kennen.
De grootste op de weg heeft altijd voorrang (een bus of vrachtwagen bijvoorbeeld). Daar valt nog rekening mee te houden, je ziet hen zeker aankomen in je spiegels. Bussen en vrachtwagens vlammen hier soms over de weg. Ik geloof niet dat ze allemaal kunnen stoppen voor een rood licht of een andere gevaarlijke situatie. Laat ons zeggen dat ze wéten dat ze voorrang hebben 🤷🏼‍♀️

Maar nu komt het:
Scooters geven blijkbaar gewoon gas en gaan er maar van uit dat andere bestuurders uitkijken voor hen. (Dus ook als ze van links en rechts komen aangevlogen rond jouw wagen). Met als gevolg… Als jij op een brommer botst of hij vlamt op jou ben jij als autobestuurder sowieso in fout. Ook als die scooter dus op jouw wagen knalt terwijl jij flink aan het wachten bent tot de voetgangers het zebrapad verlaten hebben.
Die regel van ‘de grootste op de weg heeft voorrang’ mag dus gerust aangepast worden naar ‘Scooters zijn de baas.’ (en neem daar gerust de taxichauffeurs ook bij 😉)

Toet, toet! De groetjes
handtekening

4 gedachten over “Met de auto door Taipei”

  1. Oei, oei🙀🚗🛵🚚🚕🛵🚌🛵🚙🛵🛵🚑🛵🛵🛵
    Waar zijn die gedisciplineerde Taiwanezen naartoe? 😊

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: