Transport in Taipei

Hallo! 

Ik ben hier nu een dikke week, het moment dus om eens te overlopen hoe iedereen zich hier van punt A naar punt B verplaatst. In een stad met 2,7 miljoen inwoners verloopt dit eigenlijk verrassend vlot! Iedereen houdt zich mooi aan de regels (want daar zijn ze hier heel goed in) en heel veel files heb ik nog niet gezien.

Eerst en vooral is er de auto. In het stadscentrum rijden er enorm veel wagens rond. Veel Taiwanezen zijn niet kieskeurig op hun vervoer, ‘het beste is wel genoeg’. Velen zien dus graag dure auto’s, maar écht dure auto’s hé.

Per dag spot je gemiddeld een Rolls Royce, enkele McLarrens, duust Porsches en evenveel Audi RS6 en en R8 modelletjes. Het meest vertegenwoordigd is waarschijnlijk de Mercedes S-Klasse. Verder zijn ze zeer grote van fan Lexus en zie je hier heel veel Maserati, Maybach, Ferrari, Lamborghini, BMW.

Onder die wagens ook veel taxi’s. Hier herken je ze zoals in andere steden aan hun gele kleur. Het principe is hetzelfde als in andere landen.
Naast de officiële taxi’s kan je ook een Uber nemen. Deze laatste dienst heb ik nog niet getest, maar het schijnt enorm handig te zijn. Ik laat het julie weten als het zo ver is! 

Kruispunt in Taipei
Voor en achter de zebrapaden kan je de witte vakken zien. Dit zijn de voorsorteervakken voor brommers.

Het volgende vervoersmiddel in de rij is de scooter. In Taiwan zijn er evenveel brommers geregistreerd als er volwassen mensen leven. Tot voor kort waren dit dus 15 miljoen scooters, als het er ondertussen al niet meer zijn.

Met zo’n aantallen kan het niet anders, dan dat het verkeer hier aan aangepast is.  Op elk kruispunt zijn vakken voorzien waarin de brommertjes kunnen voorsorteren. Zij zullen nooit links afslaan, maar enkel rechtdoor rijden of rechts afslaan. Moeten ze naar links op een kruispunt? Dan zullen ze voorsorteren in het vak aan de verkeerslichten rechts van hen. Zo kunnen ze bij het volgende groene licht veilig rechtdoor rijden.

Dat ik hier nog geen échte lange files gezien heb, ligt waarschijnlijk aan hun systeem van bruggen bouwen. Ze zien hier graag bruggen en ze bouwen ze blijkbaar nog liever. Het start met ééntje, maar op sommige punten bouwden ze ondertussen al vijf exemplaren boven elkaar!

8d14920a-2342-4dce-94be-730ccbd607fa
Vijf verschillende bruggen die boven het wegdek zweven.

Fietsen zijn ook een zeer belangrijk onderdeel van het transportgebeuren. Taiwanezen hebben soms hun eigen fiets (met liefst een mandje om hun geliefde viervoeter in te vervoeren 🐩 ), maar je kan hier ook uBikes vinden. (Ook met een handig mandje)

IMG_3496
Een oranje uBike met het lievelingsdiertje van de Taiwanezen in het mandje, de poedel.

In België bestaat dit concept ook, maar wordt het nog veel minder gebruikt. Hier bestaan er honderden fietspunten waar je een oranje exemplaar kan huren. Met de Easy Card (later meer) ‘biep’ je uit en je teller begint te lopen. Voor het eerste half uur betaal je 5 NTD (New Taiwanese Dollar), omgerekend is dit €0,14. Daarna betaal je 10 NTD per half uur, maar in een half uur geraak je meestal wel aan de andere kant van de stad.

Aan elke uitgang van een metrostation, aan toeristische attracties of shoppingcentra … Je kan bijna altijd binnen een straal van 250m een fietspunt vinden. Via de app kan je zien waar het depot zich bevindt, hoeveel vrije fietsen er nog zijn en hoeveel er nog geparkeerd kunnen worden.

Fietsen is hier superveilig, een makkelijk en snel transportmiddel dus. Zelf fiets ik liefst langs de grote straten. Daar mogen fietsers op het voetpad rijden en soms zijn er zelfs speciale fietsstroken gemarkeerd op het voetpad. In de smallere straten moet je de straat op en ben je ook iets minder beschermd. In het midden van de straat rijden is het veiligst voor jezelf, want ze kunnen hier nogal snel (en met weinig overschot aan ruimte) inhalen.

IMG_4718
Een overzichtje van alle fietspunten in Taipei met een indicator voor het aantal resterende fietsen.

De MRT dan. Het metronetwerk is supermakkelijk opgebouwd. Vertragingen heb ik nog niet gezien (😉) en de werking van de metro in combinatie met de discipline van de Taiwanezen maakt het nog leuker.

IMG_4918

Op het platform zijn lijnen aangebracht voor de poortjes waar de deuren uiteindelijk openen. Iedereen schuift aan en wacht netjes tussen de lijnen tot de metro aankomt. Geef toe, in België zou het moeilijk zijn om dit erin te krijgen!

IMG_4920

Je metroticket is een soort bankkaart, de EasyCard. Deze kan je gebruiken om te betalen voor een metrorit, een busrit, een ritje met de fietsjes, een taxirit en zelfs om aankopen in een winkel te betalen. Helemaal easy dus! Je kiest zelf hoeveel geld je oplaadt en je kan vertrekken. De kaart is trouwens te gebruiken in het hele land, dus ook als je naar een andere stad of een heel klein dorpje gaat.

IMG_4781

Te voet door de stad trekken is ook altijd plezant. Je ontdekt op die manier nog het meest nieuwe dingen omdat je tijd hebt om rond te kijken en je in straatjes terecht komt waar je met het openbaar vervoer nooit zou geraken.

Van die kleine straatjes heeft Taipei er ongelofelijk veel. ’s Avonds zijn ze meestal prachtig verlicht met reclameborden in alle kleuren van de regenboog. Je ruikt er ook ongelofelijk veel aroma’s door elkaar door alle resto’s of etenskraampjes die er zijn. Een night market hebben we nog niet bezocht, maar in de komende weekends zal het er zeker van komen.

IMG_1688
Een van de vele smalle straatjes waar heel wat etenskraampjes te vinden zijn.

Wat ik hier ook al leerde, is dat 90 seconden om een straat over te steken soms echt niet veel is. Alle verkeerslichten hebben aftelklokken. Bestuurders waarvoor het rood is, zien hoe lang dat nog zal duren. Voetgangers en fietsen zien dan weer hoeveel tijd ze nog hebben om de straat over te steken. En laat dat nu net soms de uitdaging zijn. Sommige straten zijn hier zo breed dat je er echt wel een grote minuut nodig hebt om alle zebrapaden te kruisen.

Ook leuk is dat er veel kruispunten zijn waarbij tussen bepaalde tijdstippen alle lichten op rood springen voor auto’s en brommers en voetgangers daardoor ook diagonaal de straat mogen oversteken. Het bekendste voorbeeld hiervan is waarschijnlijk Shibuya Crosswalk in Japan, maar ook in Taipei zijn ze dus te vinden!

IMG_3750
Een van de vele kruipspunten met een aftelklok, voorsorteervakken voor scooters én de stroken om diagonaal over te steken voor voergangers.

Het vliegtuig kan je ook opstappen in Taipei centrum. Er ligt een kleinere luchthaven in het hartje van de stad. Met ‘in het hartje van de stad’ bedoel ik ook letterlijk midden in de stad. De openbare weg loopt net naast de landingsbaan, wat zorgt dat dit een ware toeristische attractie is. Vliegtuigen scheren op een tiental meter over je hoofd, enorm spectaculair! Het oorverdovende lawaai krijg je er gratis bovenop!

IMG_3630
Een vliegtuig klaar voor de landing op Taipei Songshan Airport, midden in de stad.

Uiteraard kan je hier ook de bus en de trein nemen, maar dit deed ik tot nu toe nog niet. Nog meer dan tijd genoeg hier om dit uitgebreid te testen en hierover te schrijven in een volgend bericht! Update: de auto testten we ondertussen al zelf: lees er hier alles over!

Veel groetjes en tot de volgende!

handtekening

9 gedachten over “Transport in Taipei”

 1. Wat een belevenis daar in Taipei. We hebben hier nog heel wat te leren. Geniet er nog van met jullie beide. Mooie verhalen op je blog
  Groetjes vanuit Belgie Patricia Cnudde

  Geliked door 1 persoon

 2. Hallo Céline en Michiel!
  Prachtige foto’s en teksten, talentvol!!
  Voor mij hier in “Zulte” ganse belevenis een totaal andere wereld te ontdekken.
  Sluit me aan bij je mama : Céline, eveneens afkomstig uit Meulebeke, met nieuwe reportage in Iedereen Beroemd!?
  Geniet van jullie zondag en het gaat jullie goed. T***

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: